3 oplossingen voor betere wifi op zolder
Veel mensen kennen de volgende uitdaging wel: je wil de wifi op zolder verbeteren, maar je loopt steeds weer tegen obstakels aan of het lukt gewoon niet. Dat is vooral het geval in huizen waar het signaal vanaf de begane grond tot op de zolder moet reiken. Of je nu wil werken, tv kijken, of gamen op zolder; een goede wifi-verbinding is dan wel cruciaal. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen. We noemen hieronder daarom drie goede mogelijkheden in goud, zilver en brons, ofwel: een bekabeld accesspoint met een centraal netwerk, een stand-alone accesspoint en een draadloze repeater of mesh-systeem. Elke optie heeft z’n eigen voordelen en nadelen. Wat is de beste oplossing voor jou?
Goud: bekabeld accesspoint met managed netwerk
De beste manier om een goed bereik op zolder te krijgen, is door middel van een bekabeld accesspoint via een centraal beheerd netwerk. Dit betekent dat je meerdere bekabelde wifipunten installeert die verbonden zijn met een centrale router. Deze router zorgt ervoor dat je apparaten altijd automatisch overschakelen naar het beste wifipunt.
Voordelen
- Perfect bereik: overal in huis, inclusief de zolder.
- Automatisch schakelen: de router controleert het bereik en zorgt dat apparaten overschakelen naar het sterkste signaal.
- Afgesteld op interferentie: de antennes worden optimaal afgesteld met de minste kans op storingen.
- Support op afstand mogelijk: handig voor als je hulp nodig hebt met je netwerk.
Nadelen
Voor een bekabeld accesspoint moet je uiteraard ethernetkabels aanleggen naar elk accesspoint. Daarnaast zul je een router moeten aanschaffen welke meerdere accesspoints kan aansturen. Dat maakt het ook meteen de meest kostbare optie.
Zilver: stand-alone accesspoint
Een stand-alone accesspoint is eenvoudiger te installeren dan een centraal beheerd netwerk. Het biedt ook een goed bereik en goede snelheid. Door dit accesspoint dezelfde wifi-naam en wachtwoord te geven als je router, kunnen je apparaten overschakelen wanneer dat nodig is. De techniek in je smartphone of laptop merkt zelf wanneer het signaal zwakker wordt en moet overschakelen.
Voordelen
- Goed bereik op zolder: een accesspoint biedt een sterkere en snelle verbinding zonder dat je een compleet netwerk hoeft te beheren.
- Eenvoudig te installeren: een stand-alone accesspoint is gebruiksvriendelijk en heeft geen ingewikkelde instellingen.
Nadelen
- Kabels vereist: je moet bij deze optie nog steeds kabels trekken om het accesspoint aan te sluiten.
- Geen centraal beheer: het apparaat dat je gebruikt schakelt zelf naar een sterker signaal. Dat gebeurt dus niet door een centrale router. Hierdoor kan dit langer duren of minder goed werken.
Brons: repeater of Mesh-systeem
Een repeater of mesh-systeem is ideaal voor wie geen kabels kan of wil trekken. Dit is een systeem dat draadloos werkt en het wifi-signaal aanzienlijk kan verbeteren. Je levert hierbij wel in op de snelheid. Een mesh-systeem bestaat vaak uit meerdere punten die samenwerken om het bereik in huis te optimaliseren.
Voordelen
- Eenvoudige installatie: het is een draadloos systeem. Kabels trekken is dus niet nodig.
- Kosten: mesh-systemen zijn zeer goed betaalbaar en soms zelfs gratis bij je internetprovider.
Nadelen
- Lagere snelheid: omdat het een draadloos systeem is, is de verbinding ook vaak langzamer en minder stabiel.
- Geen centraal beheer: de apparaten die je gebruikt kunnen zelf wisselen tussen de accespoints. Dat kan minder efficiënt zijn dan bij een bekabeld netwerk.
Wat is de beste oplossing voor jou?
Als je alle plussen en minnen voor jezelf op een rijtje zet, kun je kiezen voor optie die het beste bij jouw wensen en budget past. Je kunt hoe dan ook met een van de drie genoemde mogelijkheden altijd genieten van een betere wifi-ervaring op zolder!